Får företaget äga en husvagn?

Kan man köpa in en husvagn till sitt byggföretag eller finns risk för förmånsbeskattning? Läs vad Resultats experter svarar.

Det finns ett par saker att tänka på innan du gör ett sådant köp. Ska den bara användas av företaget ibland kommer du att bli förmånsbeskattad. Förmånsvärdet kommer att utgå från hur mycket det hade kostat att hyra husvagnen och detta även om du bara har så kallad dispositionsrätt och inte använt den.

Enligt budgeten som riksdagen sa ja till beräknas utgifterna för staten bli totalt 1 023 miljarder kronor och inkomsterna 1 084 miljarder. Brytpunkten för statlig inkomstskatt höjs, och blir 42 000 kronor 2019 i stället för 40 600 kronor. Riksdagen har även gett ett tillkännagivande till regeringen om att återkomma med lagförslag om att bland annat avskaffa den särskilda löneskatten för äldre och att avskaffa flygskatten.

Om du däremot stadigvarande placerar husvagnen på olika arbetsorter kommer detta att sänka ditt förmånsvärde eftersom din möjlighet att använda den privat inskränks. Så du bör räkna på det och se om det kanske är bättre att köpa den privat och sedan hyra ut den till företaget i stället.

 

Petra Örjegren, Auktoriserad redovisningskonsult FAR

Publiceras i samarbete med tidningen Resultat.

Baker Tilly Asplunds AB is a member of the global network of Baker Tilly International Ltd., the members of which are separate and independent legal entities.
Här kan du läsa våra villkor och vår integritetspolicy.

Producerad av Jo Kommunikation