Dags att deklarera!

Var ute i god tid och ha ordning på ditt bokslut. Två råd som minskar våndan runt deklarationer.

– Det viktigaste är att ha koll på resultatet innan det är dags för bokslut. Om man ser till att planera sitt resultat redan innan bokslutsåret är gånget har man mycket att vinna, säger Mats Lennevi, revisor på Guide revision i Alingsås.

I en intervju med Resultat tipsar Mats om vad företagare bör ha koll på inför årets deklaration. En del som är viktig att titta på är löneuttaget.

– De två mest grundläggande sakerna är att ägaren har tagit ut korrekt lön och att hen har betalat in korrekt summa när det gäller pensionssparande, säger Mats.

Ytterligare ett tips är att det kan vara värt att ta ut några extra löner innan bokslut om man har brutet räkenskapsår. Då belastas lönerna som en kostnad för bolaget och man får en extra obeskattad reserv i bolaget. Tanken är vidare att man sedan inte tar ut lön de kommande månaderna så att marginalskatten inte påverkas.

– När det kommer till fåmansbolag och aktiebolag så är det dock ingen fara om man får bolagsskatt eftersom vinstmedlen sedan blir tillgängliga för utdelning till låg beskattning. Då är det värre för de som driver verksamhet i enskild firma eller handelsbolag där man skattar direkt med sin marginalskatt, överskottet blir automatiskt beskattat som lön. De år som man inte lyckas hålla nere resultatet, genom exempelvis avsättning till expansionsfond, beskattas firmans överskott som lön, säger Mats Lennevi.

Fanny Lindell 
Charlotta Marténg
20180208

Publiceras i samarbete med tidningen Resultat.

Baker Tilly Asplunds AB is a member of the global network of Baker Tilly International Ltd., the members of which are separate and independent legal entities.
Här kan du läsa våra villkor och vår integritetspolicy.

Producerad av Jo Kommunikation