Skatten tillbaka tidigare – även för företag med anstånd.

Tre miljoner svenskar kan få tillbaka skatten redan i april. Även de flesta företag som har anstånd via redovisningsbyrå kan få återbäringen en månad tidigare än förra året. I augusti i stället för september.

Skatteverket fortsätter att förenkla runt deklarationen. Kravet på anslutning till säker digital brevlåda för tidig återbäring tas bort.

– Vi tar ett steg till och förenklar villkoren. Alla som bara ska godkänna sin deklaration, utan ändringar eller tillägg, och gör det digitalt senast 2 april kan i år få sin skatteåterbäring redan i april, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Vill du däremot vara säker på att få din deklaration så tidigt som möjligt krävs fortfarande anslutning till en säker digital brevlåda för myndighetspost. Den som är ansluten 28 februari kommer att få deklarationen digitalt i den brevlådan senast 13 mars.

Föredrar du fortfarande deklarationen i pappersform? I så fall får du den på posten någon gång mellan 15 mars och 15 april. Det går dock att logga in och deklarera på skatteverket.se eller i Skatteverkets app redan när deklarationen öppnar 19 mars.

Det är inte bara privatpersoner som kan få tillbaka skatten tidigare. Även de flesta företag som har anstånd via redovisningsbyrå kommer att kunna få återbäring en månad tidigare, i augusti i stället för september som gällde förra året. Byråanstånd innebär att den som i sin näringsverksamhet hjälper fysiska personer och/eller dödsbon att deklarera kan ansöka om anstånd hos Skatteverket. Ett byråanstånd ger rätt att lämna inkomstdeklarationer senare än 2 maj. Lämnas deklarationerna elektroniskt går det att lämna in den fram till 17 juni 2019. Deklarationer på papper ska ha kommit in till Skatteverket 16 maj 2019.

Charlotta Marténg 

Publiceras i samarbete med tidningen Resultat.

Baker Tilly Asplunds AB is a member of the global network of Baker Tilly International Ltd., the members of which are separate and independent legal entities.
Här kan du läsa våra villkor och vår integritetspolicy.

Producerad av Jo Kommunikation